top of page

landgoed eikenburg

Landgoed Eikenburg is de plek waar over het algemeen alle activiteiten van Speelplaats voor de Ziel plaats vinden. Het is de plek waar ik woon, samen met mijn katjes, in één van de mooie appartementen die in het oude klooster gerealiseerd zijn.

Landgoed Eikenburg heeft een rijke geschiedenis en is vooral bekend door de Broeders van Liefde, die hier jarenlang een internaat en school voor jongens runden. Nog altijd wonen een paar broeders in één van de vleugels van het klooster. Het was hun wens dat de zorg voor het landgoed niet meer op hun schouders zou komen te liggen, maar dat er wel iets van de eigenheid van een kloosterorde door zou gaan. Een woningbouworganisatie nam die wens op zich en nam de zorg over, verbouwde het grootste gedeelte van het klooster naar appartementen en steekt sindsdien energie in de ontwikkeling van het landgoed. De bewoners zetten de kloostertraditie voort door zich als vrijwilliger in te zetten op het landgoed; in één van de zorginstellingen op het terrein, in het groen, in één van de commissies of door initiatief te nemen voor een nieuw project. Zo wonen we in een soort gemeenschap waar we voor elkaar klaar staan als het nodig is en niet zelden wordt er een gezamenlijke activiteit georganiseerd. Het is hier zalig wonen.

Het is ook een bijzonder mooie plek voor Speelplaats voor de Ziel. Op het terrein zijn verschillende ruimtes beschikbaar waar sommige van de activiteiten plaats kunnen vinden. Zo is er een grote zaal, een atelier, een kapel, het park zelf, en een vergaderkamer. De individuele gesprekken en kleine groepen (tot max. 6 personen - zolang de coronatijd nog onze realiteit is) vinden (vooralsnog) bij mij thuis plaats. Tenzij je allergisch bent voor katten, dan wijken we uit naar het atelier of de vergaderkamer.

Landgoed Eikenburg ligt aan de rand van Eindhoven naast afslag Waalre aan de A2. Het is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Met de auto vind je een laan het park in aan de Aalsterweg, rechts naast restaurant Oriëntal Green House (met de grote groene pilaren en veel glas). Voor navigatie kunt u het beste adres Aalsterweg 287 te Eindhoven gebruiken. Vanaf Station Eindhoven rijden de bussen 7, 117, 317 en 318 deze kant op. Als je uitstapt bij Hotel Eindhoven (het Van der Valkhotel) dan is er een voetgangerspoortje het park in aan de overkant van de weg.

klooster van voor.png
klooster 2.jpg
klooster van boven.png
bottom of page