top of page
4. procesgroep.jpg

de inhaalslag

De Inhaalslag is een logische stap na deelname aan het weekend. Tijdens het weekend heb je een basis kunnen leggen voor je verdere proces. Met de jezelf erkennende inzichten die je hebt opgedaan heb je nu grond onder je voeten om op pad te gaan voor je verdere verwerking en proces. Nu is het dus tijd voor de volgende fase… de Inhaalslag!

Wanneer ik de weekenden begeleidde werd ik vaak geraakt door de grote behoefte van de deelnemers aan INHALEN. Zodra het ijs gebroken was, de sfeer veilig werd, de verhalen achter de rug waren, ontstond er plezier en humor. Als vanzelf kwamen gezonde sociale vaardigheden omhoog. Vaak was het dan ook tijd om even een break te hebben met iets leuks. Soms bijvoorbeeld met één of ander maf smokkelspel in het bos. Meestal waren de  - volwassen - deelnemers dan niet te stoppen. Eindelijk ervoeren ze veiligheid in een groep en ontstond er een enorm plezier. Waar kinderen in een normale omstandigheid op een gegeven moment er genoeg van zouden hebben, bleven deze volwassenen als kinderen enthousiast door spelen. Deze ontroerende ervaringen deed mij beseffen hoe groot het belang is van inhalen. Van alsnog spelen en plezier maken. Alsnog de ervaringen opdoen over samenwerken, samenspannen, uitdagen, verlies dragen, de winst vieren, etc.

​Door deze en ook mijn persoonlijke ervaringen besef ik dat er, naast ‘psychologische hulpverlening’ waarbij allerlei veel voorkomende thema's aan bod kunnen komen, ook dit gewoon nodig is. Dit inhalen is misschien nog wel belangrijker of doorslaggevender voor de verwerking. Doordat je ervaringen met pesten de overhand namen, juist in een tijd waarin je op natuurlijke wijze had ‘moeten’ ervaren en leren hoe je contact met anderen ‘doet’, ontbrak dit. Naast de traumatische ervaring van het pesten zelf ontstond dus ook een gat in je normale ontwikkeling, simpelweg omdat er geen vriendjes en vriendinnetjes waren om mee te spelen en te experimenteren. Vandar dat ik de Inhaalslag ontwikkeld heb.

Naast de therapeutische kant - zoals het bespreken van vragen, thema’s en ervaringen, reflectie en oefeningen - richt het programma van de Inhaalslag zich dus ook op gewoon het inhalen van die gemiste ervaringen. Daarbij kun je denken aan het gezamenlijk iets ondernemen, vriendschappen sluiten, plezier en humor, het ontdekken en ontwikkelen van je talenten, ontspanning en de boel de boel kunnen laten. Oftewel gewoon ‘onbezorgd leven in contact met anderen’. De naam van de praktijk is ook niet voor niets gekozen: de Procesgroep geeft je ook een Speelplaats waar je jezelf in veiligheid kunt herontdekken en ontwikkelen. De combinatie van deze twee aspecten zal je helpen je zelfbeeld, zelfvertrouwen en je vaardigheden te versterken, waardoor je met grotere vrijheid je leven verder vorm kunt gaan geven.

Deze tweede ‘ondernemende’ kant van het programma houdt programma-onderdelen in als creatieve sessies, therapie met paarden, een workshop fysieke en mentale weerbaarheid, een uitstapje met een bepaalde opdracht, een wandeling, samen koken, een workshop over het effect van

aanraking, een workshop over communiceren, etc. Soms vindt ook deze dag op Landgoed Eikenburg plaats, en af en toe gaan we er voor op pad. Ook jullie eigen verlangens en ideeën kunnen daarin meegenomen worden. 

De Inhaalslag wordt begeleid door Joan Elkerbout zelf,

soms in samenwerking met een collega vanwege een

speciaal onderdeel. Je kunt de Inhaalslag desgewenst

ook combineren met individuele sessies met Joan.

 

Praktisch

Voor wie:

Voor oud-deelnemers aan een weekend over pesten.

Ook wanneer je jaren geleden al een weekend volgde bij Stichting Vogelvrij.

(Als je redenen hebt om deel te willen nemen zonder eerder aan het weekend te hebben deelgenomen, neem dan even contact op. Dan bespreken we of dit mogelijk is. Echter, neem wel in overweging dat de meerwaarde van het weekend groot is!)

 

Groepsgrootte:

Ca. 8 tot 12 personen

 

Duur:

Een cyclus van (telkens) 4 maanden, waarin 7 middagen en 1 volle dag plaats zullen vinden. Je kunt telkens verlengen met 4 maanden. 

Het is een doorlopende groep, wat inhoudt dat er soms mensen uitstromen en soms nieuwe mensen bij komen. Uiteraard kunnen/zullen er vriendschapscontacten ontstaan die buiten de officiële groep betekenisvol blijven.

 

Wanneer:

Zeven maal eens in de twee/drie weken op zaterdagmiddag van 13.00-17.00 uur en één volle zaterdag, waarbij de tijd afgestemd wordt op de activiteit.

Startdata:

Worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

 

Waar:

Landgoed Eikenburg te Eindhoven, tenzij incidenteel iets anders afgesproken wordt.

 

Kosten:

€649 (BTW-vrij)

Bij een minimum inkomen is een korting mogelijk,

zie de link:

Inclusief materialen, koffie/thee/drankjes,

inclusief 1 speciale dag met lunch, drankjes en alle onkosten (behalve eventuele reiskosten)

Als je werkgever betaalt, kijk dan hier:

Individuele gesprekken tijdens de Inhaalslag

Als u tijdens uw deelname aan de Procesgroep behoefte heeft aan een individueel gesprek, dan kan dit tegen een gereduceerd tarief van €45.

bij klimrek.jpg
eikenburg%202_edited.jpg
tt-4269869_1920.jpg
sand-2548132_1920.jpg
brush-96240_1920.jpg
mountain-2564269_1920.jpg
travel-4527178_1920.jpg
smile-2072907_1920.jpg
horses-2427513_1920.jpg
evening-1777352_1920.jpg
young-people-737150_1920.jpg
Aanmelding voor de inhaalslag

Dank je voor je berichtje en je interesse in de Inhaalslag.

Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

bottom of page