top of page
light-3151723_1920.jpg

emotionele mishandeling 

& narcisme

hoe je (toch) kunt verdwalen

door de woorden van een geliefde

De verwarring is groot, zonder dat je duidelijk is dat die zo groot is.

Emotioneel misbruik kruipt als bloed waar het niet gaan kan,

bijna onzichtbaar, maar eigenlijk wel voelbaar,

maar zo subtiel,

dat het lange tijd duurt voor je je bewust wordt

van wat er eigenlijk me je gebeurt.

Tegen die tijd is er al zoveel gebeurd,

dat het een behoorlijke weg is om weer terug te kunnen keren

naar wie jij zelf werkelijk bent...

Joan

In onze samenleving, en dus ook in de hulpverlening, wordt emotioneel misbruik en narcisme wel erkend wanneer iemand een persoonlijkheidsstoornis (of trekken daarvan) in die richting heeft, maar het - vaak zo verborgen - traumatische effect op degene naar wie dit geuit wordt is een ondergeschoven kindje. Van collega's van mij in de VS weet ik dat het al veel gewoner is om als hulpverlener specifieke aandacht te hebben voor de gevolgen van emotioneel misbruik en narcisme in bijvoorbeeld relaties of gezinnen. Maar in Nederland bevinden de 'slachtoffers' van mensen met dit soort gedrag vaak in een vacuüm waarin geen of weinig herkenning, erkenning en support is. Het is alsof het niet bestaat. Mede ook omdat het een heel proces is voor een slachtoffer om het inzicht op te doen dat er iets niet oké is. Dus het benoemen van wat er gebeurt/gebeurde komt niet of langzaam op gang. Dat, op zijn beurt, wordt weer versterkt omdat de hulpverlening deze problematiek over het hoofd ziet. Fysiek geweld en misbruik, seksueel misbruik; het wordt allemaal erkend als ernstige problematiek met diepgaande gevolgen. Dat uit onderzoeken blijkt dat juist ook het emotionele aspect ervan zo'n diepe impact heeft en de gevolgen zo diepgaand maken, ontgaat ons massaal.

Wanneer emotioneel misbruik en/of narcisme jou raakt, bijvoorbeeld door een partner, een ouder, een zus of broer, of iemand anders relatief dichtbij, dan zal het vermoedelijk zo zijn dat je je verward voelt. Verward over het gedrag van de ander, want op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. En toch, was er bijvoorbeeld die toon waarop het gezegd werd, de keuze van dat ene specifieke woordje, dat wat er juist niet gezegd wordt of de wijze waarop iets net een twist kreeg. Je voelt ergens wel de manipulatie, maar hard maken kun je het niet. Praten met iemand doe je dus ook niet, want hoe vertel je het onzichtbare? Dus de twijfel slaat toe...

Heb jij het gevoel dat dit aan de hand zou kunnen zijn met iemand in jouw leven? Of ben je er inmiddels wel achter dat het zo is, maar zoek je je weg om je er uit los te maken? Of gewoon een plek waar je kunt vertellen en waar je de erkenning krijgt die je toekomt? Dan ben je van harte welkom!

Hoe lang denk jij al na over het zoeken van hulp?

Naar iemand die luistert en je ervaringen werkelijk serieus neemt? Waar je - eindelijk - je verhaal mag vertellen? De meeste cliënten die ik ontmoet zijn al lang op zoek, hebben al hulp gezocht maar kwamen daar niet mee verder (of zelfs verder van huis) of twijfelen omdat ze het een grote en soms zelfs heel enge stap vinden. Ik nodig je uit om dan contact op te nemen en gewoon eens vrijblijvend kennis te komen maken. Ik ga graag met je in gesprek en vermoedelijk vallen er dan al kwartjes voor je. Daarna kun je het thuis eens rustig laten bezinken en me laten weten wat je verder zou willen.

De mogelijkheden? Lees er meer over op de volgende pagina's:

bottom of page